John Stott (1921–2011)

Egy lelkipásztor a lelkipásztorokért
– a globális egyház szolgálója,
több mint 50 könyv szerzője.

Életét és jövedelmeit arra szánta,
hogy a
Langham Partnership
szolgálatát elindítsa és felfejlessze.

A Langham Partnership alapítóját, John Stottot sokan ismerik világszerte írásain és az egyetemes egyházra gyakorolt teológiai hatásán keresztül. Ő e szövetség éltre hívásával kívánt válaszolni a többségi világ gyülekezetei és lelkészei által megfogalmazott sürgető igényre. John Stott 2011. július 27-én elhunyt, de olyan hagyatékot hagyott maga után, mely továbbra is növekszik Isten Igéjének ereje által, és amely tovább él a Langham által felkészített tudósokban és lelkészekben, akik prédikálják a Biblia életváltoztató igazságait.

John Stott 1921-ben született Londonban Sir Arnold Stott és Emily Stott gyermekeként. Iskoláit a Rugby Schoolban kezdte, majd Cambridge-ben a Trinity College hallgatója lett. Itt francia nyelvből és teológiából diplomázott, majd vezető tudóssá választották.

Lelkészi végzettségét a cambridge-i Ridley Hallban szerezte. 1983-ban Lambeth doktorátust nyert teológiából (DD), emellett amerikai, brit és kanadai egyetemek tiszteletbeli doktora volt.

2005 áprilisában a Time magazin által összeállított „100 legbefolyásosabb ember” listán szerepelt

és 2005. december 31-én az angol királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki.

„Nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy mi a baj a világgal?, hiszen a diagnózist már ismerjük.

Sokkal inkább azt kellene megkérdeznünk, hogy mi történt a sóval és a világossággal?

John Stott

Honnan származik a Langham név?

John Stott fél évszázadon át az All Souls gyülekezetben szolgált – először mint vezető lelkész, majd világmissziós szolgálata és nyugdíjazása után mint tiszteletbeli lelkész. Ez a gyülekezet Londonban a Langham Place-en található. Amikor John Stott 1969-ben doktori ösztöndíj programot alapított, ezt Langham Alapítványnak(Langham Trust) nevezte el, majd később ez a név tartósnak bizonyult.
A Langham tehát eredetileg nem több, mint egy kis utca neve Londonban, de mára egy világot átfogó missziós hálózat márkanevévé lett, mely partnerként dolgozik együtt egyházakkal, teológiai képzőintézetekkel és vezetőkkel szerte a világban. Bár a Langham Place-en található All Souls gyülekezet anglikán, a Langham Partnership egy teljesen felekezetközi szövetség, mely számtalan keresztény egyházat és csoportot szolgál világszerte.